3 Temmuz 2017 Pazartesi

Yeşil pasta


Yumuşacık,hazır satılan pastalardan bile daha lezzetli bir tarifim var bugün. Yiyenler fıstıklı olduğunu zannedebilir.Yeşil pastamızın pandispanyası ıspanaklı,arası ceviz ve muzlu,kreması da yeşil boya ile renklendirildi.Kremayı beyaz olarak da kullanabilirsiniz.
 Kremasını ayrı bir başlık altında da paylaşmak istiyorum.Çünkü kıvamı çok güzel oldu.Çabuk donan,pastayı kalıp gibi yapan,kurutup çatlatmayan ve lezzetli olan bir krema bu.Pastanın dilimlerinin çok düzgün olmasını da sağladı.
 Kreması kadar pandispanyası da çok güzel oldu.Pandispanyanın kolay patlara kesilebilebilmesi,dağılmaması için en az bir gün hatta iki-üç gün streç film ile sarılı halde buzdolabının alt rafında bekletilmesi şart.

Tarif uzun gibi görünebilir ,gözünüz korkmasın.Denediğinizde çok kolay olduğunu göreceksiniz.Ayrıntılı yazdığım için uzun görünebilir.Lezzetini siz de beğenirsiniz İnşallah..
Yeşil pasta:
ıspanaklı pandispanya:
(22-24 cm.lik tepsiye)
bardak ölçüsü :200 ml.
  • 4 orta boy yumurta-oda sıcaklığında-
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • çeyrek su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı haşlanmış ıspanak-bardağa sıkıştırarak doldurun-
Mutfak robotunun bıçağı ya da blendır ile yapıyoruz çırpma işlemini mikserle değil!
22 veya 24 cm.lik yuvarlak düz tepsiyi katıyağ ile yağlayın üstüne un serpin,tepsiyi ters çevirip fazla ununu silkeleyin.İsterseniz yağlı kağıt serin dibine yuvarlak kesilmiş hafifçe sıvı yağla yağlayıp hafif de un serpip silkeleyin.
Pandispanya için 3 liraya 22 cm.lik ve 24 cm.lik alüminyum tepsi aldım.Ben 22 cm.likolanı kullandım bu sefer ama rahatlıkla 24 cm.lik olanda da olur.

Önemli not: tepsi kelepçeli değilse ki alüminyum tepsi kelepçeli değildir ve de dibine yağlı kağıt sermemişseniz,keki kolay çıkarmak için kek piştikten sonra üstünü bezle örtün iyice soğutun.Kenarlarından bıçakla geçin,bıçağın ucunu hafifçe altına sokturup kekin etrafından dikkatlice geçirin,tabanı ayrılsın tepsiden.Sonra nazikçe ters çevirin çıkarın.Dibinde yağlı kağıt varsa çok daha kolay çıkar kekiniz.
Fırını 200 C derecede ısıtmaya başlayın.
Yumurtaları robota koyun,robotu çalıştırın.Onlar çırpılırken ıspanakları ekleyin üstünden,sonra da şekeri azar azar katın.Ispanaklar iyice püre olacak çırpılırken.Karışım krem gibi olana dek çırpmayı sürdürün.Un,yağ,vanilya ve kabartma tozunu sırasıyla ekleyin.Hamur hazır.
Hazırladığınız tepsiye dökün.Tepsiyi tezgaha bir kaç kere vurun üstü düzlensin ve içindeki hava baloncukları gitsin.
Fırına koyunca ısıyı 170 C düşürün.
Batırdığınız kürdan temiz çıkana dek pişirin.Çok pişirip kurutmayın ve rengini de kızartmayın sakın.
Çıkan kekin üstünü örtüp ters çevirin tepsisiyle öyle soğutun.
Kek soğuyunca pandispanyayı çıkarıp streçleyinBuzdolabının alt rafında en az 1 gece bekletin.
Kreması:
bardak :200 ml.
  • 2 su bardağı süt
  • 1 tepeleme yemek kaşığı un
  • 1 tepeleme yemek kaşığı nişasta
  • 3 tepeleme yemek kaşığı şeker
  • 1 paket vanilya
Malzemeleri çırparak pişirin.Koyulunca başka bir kaba alın mikserle çırpın.Soğuyuna kadar bekletin.Soğuk su dolu ya da buz dolu kasede çırpma işlemini yaparsanız daha çabuk soğur.
  • 1 poşet krem şanti
  • yarım su bardağı süt
Kremşantiyi sütle çırpın,soğuk kremaya ekleyip biraz daha çırpın.
  • 2 poşet toz halde kremşanti
Kremaya toz kremşantileri ekleyin.Sakız gibi kıvam alana dek çırpın.
Kıvam alınca hemen kullanmalı ve pastayı çabucak tamamlamalısınız yoksa krema çabuk katılaşıyor.

Pastanın tamamlanması:

Pandispanyanın bombeli üst kısmını bıçakla kesip alın.Pandispanyayı yatay olarak 3 pata ayırın.Ayırdığınız bombeli parçayı robotta çekip toz haline getirin.Kenara alın.
Pandispanya katlarını ıslamak için yarım su bardağı süt kullanın.
1.katı tabağa alıp üstüne biraz süt sürün.Beyaz kremamızdan biraz sürün,üstüne 1 tane dilimlenmiş muzun hepsini dizin.2.katı kapatın.Biraz daha beyaz kremadan sürün.Üstüne 2 çorba kaşığı dövülmüş ceviz serpin.Fındık ya da fıstık da kullanılabilir.Son katı kapatın.
Kalan kremaya birkaç damla yeşil gıda boyası ekleyin.Birazını krema sıkma torbasına alın.Kalan ile pastayı kaplayın.Ayırdığınız kremayı sıkarak süsleyin.Ortasına robottan geçirilmiş pandispanya parçaları serpin.Ceviz ve hindistancevizi ile süsler yapın.
Pasta yarım saat-bir saat dolapta bekleyince yemeye hazırdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...