3 Temmuz 2017 Pazartesi

Portakal jöleli,muzlu pasta


Mevsimin en güzel meyvelerinden portakal ile hazırladığım bu pasta yeğenim Mehmet ‘in doğum günü için yapılıp,ikram edildi.Afiyetle yendi.
Pastanın pandispanyasını Altın kitap-pastalar -Alfa yayınları adlı kalın ciltli bir kitaptan aldım.
Pandispanyada 125 gram eritilmiş soğutulmuş tereyağı kullanılıyor.Tereyağlı pandispanyalar dolaba girince çıkardığımızda biraz dışarda bekleterek yememiz gerekiyor.Zira biraz sert oluyor bekletmezsek.Önerim, katı yağ kullanılan pandispanyaların kremasını ganajla hazırlamak.
Çikolatalı herhangi bir krema ile de hazırlanabilir.Dolaptan çıkınca ikisi de bekleme süresi içinde yumuşamış olurlar.
Pasta güzeldi sadece pandispanyası  içindeki tereyağından dolayı dolapta sertleştiği için dışarda biraz bekletince yumuşak kremşanti ve jöle ile daha kolay yenilir hale geldi.
Pandispanya sert oldu deyince zannedilmesin ki taş gibi veya başarılı değil.Gayetbaşarılı bir pandispanya ama kreması çikolata ile olursa güzel uyum sağlar.
Kitapta verilen tarifte sadece arasına krema çırpılıp sürülmüş,egzotik bir meyve ile üstüne sos yapılmıştı.
Pandispanyasında tereyağ yerine sıvıyağ veya yağlı bir süt,ya da yarı yarıya süt+ sıvıyağ kullanırsanız kremşanti veya dilediğiniz evde pişirdiğiniz muhallebi kreması ile uyumlu bir pasta elde edersiniz.Hatta bu pasta için taze sıkılmış  portakal suyu bile kullanabiliriz.
Mikserim bozulduğu için çırpma işlemini çırpma teli ile yaptım.Eskiden pasta yapanları daha iyi anladım.Mutfakta birazcık daha fazla zaman geçirmemi sağladı çırpma teli,bir de kol kaslarımı güçlendirmemi:)
Eğer bir gün mikser kullanmadan pasta veya kek işine girişmeniz gerekirse önerime kulak verin derim.Mikser yoksa yapamam diyemeyeceğiniz durumlar olabiliyor,hem sevdiklerinizi kırmamak için hem de önceden söz vermiş olduğunuz için.Mutfakta biraz nostaljiden zarar gelmez 🙂
Yumurtaların sarısını şekerle beraber küçük bir tencereye koyup ocağın en küçük gözüne, kısık ateşe oturtun ve telle sürekli çırpın.Teliniz metal olsun veya silikon yoksa plastik çırpma teli erir,şekli bozulur.
Yumurtaları pişirmemeye dikkat ederek çok hızlı hareketlerle çırparsanız,krema kıvamına gelip köpürüyorlar.Sarımsı mayonez kıvamı alıyor,kabarınca.İsterseniz bu işlemi benmaride de yapabilirsiniz.Mikserle çırparken de yumurtalar daha çok kabarsın istediğimde,malzemelerim soğuk olup da işim acele olduğunda da benmari usulünü uyguluyorum.Çırpma kabını kaynar su dolu başka bir kabın içine oturtarak çırpın.
Sonra ocaktan ya da benmariden alıp kalan malzemeleri ekliyoruz.
Sıra geldi kremşantiyi kabartma işine.Normalde mikserle iki dakikada yaptığımız işlem ,çırpma teli ile biraz daha uzun sürüyor.Bunda da püf noktası sütün,çırpma kabının hatta telin,ve kremşanti paketinin buz gibi olması.Hepsi dolaptan çıkmış olmalı.Kremayı bu şekilde kısa süre içinde elde çırparak kabartabiliriz.
İçi bol muz ve damla çikolata dolu bu pastanın üstüne yoğun portakal tadı istediğim için  pelte pişirdim,ev yapımı jöle elde etmiş oldum.
Pastayı 24 cm.lik kalıba hazırladım ikiye böldüm.22cm veya 23 cm.lik bir kalıba da olur.Üç katlı bir pandispanya için 20 cm.lik kalıp kullanabilirsiniz.
Muzlara taze sıkılmış limon veya portakal suyu eklerseniz kararmazlar.
Bu ayrıntılardan sonra tarife geçelim.
Portakal jöleli,muzlu pasta:

pandispanya:
100 gram toz şeker (3/4 su bardağı -200 ml.lik bir su bardağından yaklaşık 1 parmak noksan)
4 orta boy yumurta (akı-sarısı ayrı)
1 tatlı kaşığı portakal kabuğu rendesi-1 tane bütün portakaldan-
125 gram un (200 ml.lik su bardağı ile tam 1 su bardağı)
125 gram eritilmiş tereyağı veya üstteki önerimi okuyun lütfen.
1 çay kaşığı kabartma tozu (tarifte yoktu ben ekledim)
Malzemeler oda sıcaklığında olsun.Yumurta sarılarını şeker ile çırpın.Üstte anlattığım şekilde çırpın.
Akları kar gibi olana kadar ayrı yerde temiz ve kuru telle çırpın.
Yumurta sarılarına portakal kabuğunu ve tereyağını  ekleyin.Akların 2 kaşığını ekleyip nazikçe karıştırın.Un ve kabartma tozunu katın.Nazikçe karıştırarak kalan akları yedirin.
Yumurtaları çırpma kıvamında istediğiniz kadar sert hareketler kullanabilirsiniz ama un ekledikten sonra nazik davranmak çok önemli.
Yağlı kalıba hafif de un serpip ters çevirip silkeleyin kalıbı.Hamuru spatula ile yayın.Üstünü düzeltip tepsiyi tezgaha birkaç kere vurun içindeki hava kabarcıkları gitsin diye.
Isıtılmış 180 C fırına koyup pişirin.Pişen pandispanyayı fırın teli üstüne ters çevirin soğusun.
Soğuduktan sonra arasından dilimleyin.
Kreması:
2 su bardağı süt
2 poşet kremşanti
1 tatlı kaşığı portakal kabuğu rendesi-1 tane portakaldan-
Hepsini beraber çırpın.Ara kata koyacağınız kadarını ayırın.
3 küçük muz (küp doğrayın,limon veya portakal suyu ile karıştırın)
1 çay bardağı damla çikolata
Ayırdığınız karışıma muzları ve çikolatayı ekleyip karıştırın.
Pandispanya katlarını 1 çay bardağı süt veya taze sıkılmış portakal suyu ile ıslayın.
Birinci kata ara dolguyu yayın.İkinciyi kapatın.Krema ile kaplayın.Kenarlarına yıldız uçla krema sıkın.
Portakal jölesi:
1 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu (2 tane portakaldan)
2 çorba kaşığı toz şeker
1 silme çorba kaşığı nişasta
Beraber karıştırarak pişirin.Soğurken de  arada karıştırın,Pastanın ortasına dökün.
Damla çikolatalarla süsleyin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...