3 Temmuz 2017 Pazartesi

Kırık pirinçli sütlaç



Sütlaç ,muhallebiden sonra çocukluk hatıralarımda apayrı yeri olan bir tatlı.
Benim için sütlaç demek; ev demek,anne demek..Bir kase sütlaçla tüm üzüntülerin unutulduğu çocukluğumun sıcak yaz günleri demek..Mutlu olmak demek..
Evvelden dolma içi hazırlamak ve de sütlaç yapmak için kırık pirinç olurdu evimizde.Ne zaman baldo pirince geçiş yaptık bilemiyorum.
Pirinç tarlalarını bilirmisiniz?Ev temeli halinde ,odacıklar yapılmış bir tarla düşünün.Odacıklar  arasında  suyun rahatça dolaşabildiği açıklıklar bulunur.Kanaldan su salınıp,suyun içine pirinçler ekilir.Yeşerdiğinde ,pirinçle büyüdüğünde uçsuz bucaksız yemyeşil bir bahçe gibi görünür uzaktan.
Sivri sineği boldur o ayrı tabi.Zaten pirinç tarlaları da köyden epeyce uzakta olur.
Pirinç ekmeyi yıllar önce bıraktı ailem.Hatta son zamanlarda,sanayi,fabrikalar eskiden pirinç ekilen tarlaları da kapladı.
Bu sefer alışverişte kırık pirinç alınmış eve.Ben de anne usulü sütlaç pişirdim,eski zamanları yad ederek.Dilerseniz vanilya da katabilirsiniz.
Kırık pirinçli sütlaç:
1 su bardağı kırık pirinç (yıkanmış,süzülmüş)
2 su bardağı su
1 çimdik tuz
Hepsini beraber suyunu çekene dek pişirin.
5 su bardağı süt -1 litre-
1 su bardağı şeker
Suyunu çeken pirinçlere sütü ekleyip karıştırın.Kaynayınca şeker katın.
Şeker kattıktan sonra dibi tutmasın diye ara ara karıştırarak koyulmasını bekleyin.
Kaynadıktan biraz da koyulaştıktan sonra alıp kaselere bölün.
Serviste tarçın serpebilirsiniz.
Not: Sütlacı asla, kasede yerken görmek istediğiniz kıvamda olana dek pişirmeyin.Kasede de koyulaşacağından dikkatli pişirmekte fayda var..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...