3 Temmuz 2017 Pazartesi

Keş & pratik keş yapımı


Kış hazırlıklarımızdan biri de kurutulmuş tuzlu yoğurt olan keş.Bir başka ismi de katık.Ev yapımı keş ,hazır satılanlardan daha yumuşak daha bir lezzetli.Kışın keş bittiğinde bazen annem satın alıyor çarşıdan.Kalıp halinde küçük paketlerde satılıyor.Ev yapımından daha tuzlular ama  kullanıyoruz onu da.
Keşi erişte üstüne rendeliyor,bazen yağda biraz kırmızıbiber ile kavuruyoruz.
Rahmetli babaannem kuru fasulye pişirdiğinde bir tabak fasulyeyi süzüp ayırır dedem için katıklı yapardı.
Tam olarak aklımda kalmamış nasıl yapıldığı  ama hatırladığım kadarıyla katıklı ,haşlanmış fasulyenin üstüne serpilen keş ile hazırlanan bir tür piyazdı.Yalnız keş kavruluyormuydu yoksa başka birşeyler ekleniyormuydu o kısmını hatırlamıyorum.Çok sevdiğimde bir yemek değildi herhaldeki aklımda fazla ayrıntısı yer etmemiş.Piyazla da aram iyi değildir belki o çocukluk günlerimde katıklıdan gelen bir soğukluktan sebep .Belki de aşure gibi kendim pişirdiğimde seveceğim bir lezzet olur piyaz .Bakalım..
Keş yazın en sıcak günlerinde yapılır.Özellikle ekşiyen yoğurtları değerlendirmektir amaç.Tabi normal yoğurttan da yapılır.Keş için yoğurt tülbentten süzülür,bir gece bekletilir,yani bildiğimiz süzme yoğurt.Sonrasında bolca tuz atılır.Tuzu kahır gibi denir.Çok ileridir normalden.Sonra tülbent parçalarına el sabunu iriliğinde ince olmak şartıyla koyulur .İnce olmazsa içi çabuk kurumayacağından kurtlanıp bozulabilir.Ağzı bağlanıp evin güneş gören tarafındaki çivilere takılır.Arada çevrilir.Her tarafı kurumuş olmalıdır.Tülbent üstüne dizilip  tepsi üstine koyulduktan sonra üstüne de tülbent örtüp güneş alan balkona da koyabilirsiniz.Arada çevirmeyi unutmayın.Sabun gibi iyice kuruttuktan sonra bir poşete koyup ağzı bağlanır.Biraz yumuşamış olurlar.Sonra da rendeleyip poşette dolapta ya da kavanozda serin bir yerde saklanabilir.
Süzme peynirleri ince dilimleyip yağlı kağıt serili tepsi üstüne dizip güneşe koyun.Üstüne toz gelmesin diye ince beyaz tülbent örtebilirsiniz.Kurudukça ufalayın.Pratik keşiniz hazır bile.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...