3 Temmuz 2017 Pazartesi

Ispanaklı ve mayonezli açma börek


 Bugün hava çok güzeldi.Biraz yaz havası gibi,ama sararmış dökülmüş yapraklarla sonbaharım diyen bir hava..Hava güzel olunca pencereler sonuna kadar açtık,hafif hafif esip tül perdeleri havalandırdı ak yel.Çamaşır astık bahçeye,evi de süpürdük,mis gibi de havalandı ılık havada.Yalnız bu ak yel esti mi sonu pek iyi görünmez.Kar,kış ve soğuk mu soğuk günlerin,bacalardan dumanların daha çok tüteceği,kapıdan burnumuzu çıkaramayacağımız günlerin habercisidir bu tatlı,ılık rüzgar…Her şey yerli yerince,vakti gelince kar da yağacak soğuk da olacak.Sıcacık sobanın başında,üstünde buharı tüten bir demlik,dışarda uçuşan kar tanelerini de özlemiyor değilim hani…
Yemeği ocağa koyduktan sonra -menüde türlü vardı-ıspanak da pişirmeyi planlıyordum.Bu yılki ıspanaklar geniş yapraklı ve  yemyeşiller.Aslında ıspanak dolması bile deneyebilirim bir gün.Evdeki ıspanakları pişirmekten vazgeçip börek içi olarak kullanmaya karar verdim.
Çok basit bir hamur yoğuracaktım.Yoğurt ya da süt  kalmayınca evde,mayonezle hazırladım hamuru.
Hamuru o kadar güzel oldu ki..Elastiki,yumuşacık,oyun hamuru gibi bir şey.
İçine kabartma tozu ya da maya katmadım.Buna rağmen yumuşak ,ağızda dağılır yapıda bir böreğim oldu.
Ispanakları doğrayıp soğanla beraber tuz ile ovdum.İsterseniz haşlayarak ya da kavurarak da içi hazırlayabilirsiniz.
Ispanaklı,mayonezli açma börek
içi
  • 1 kg. ıspanak
  • 1 iri kuru soğan
  • 1 silme tatlı kaşığı tuz
Ispanakları sirkeli suda bekletip yıkayın.Suyu süzüldükten sonra ince doğrayın.Soğanı da ay şeklinde incecik doğrayıp ıspanağa ekleyin.Üstüne tuz serpip iyice ovup suyunu çıkarın.İki avucunuz arasında top şeklinde sıkıp kaba alın.
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı ya da pulbiber
  • 2 yumurta akı -sarıları üste sürülecek.
Bu malzemeleri ekleyip karıştırın.İç hazır.
hamuru:
  • 1 su bardağı mayonez
  • 1 su bardağı ılık su
  • 5 buçuk su bardağı un
  • 1 silme yemek kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
Un haricini karıştırın.Un ekleyip yoğurun.Ele hafif yapışacak.
Hamuru un serptiğiniz sofraya alıp kuvvetlice biraz daha yoğurun.Elastiki olacak.
Altına az daha un serpin.Rulo haline getirip altı pazıya bölün bıçakla.
Her pazıyı top halinde yuvarlayıp hafif un serpili tepsiye alın.
Tek tek pazıları altına ve üstüne un serperek önce merdane ile büyütün sonra da oklava ile ince açın.
İsterseniz sadece oklava ya da sadece merdane ile de açabilirsiniz.
İnce açtığınız yufkalara  biraz sıvıyağ sürün,her yerine sürülmüş olsun yağ.
Üstüne içten serpin.Rulo sarıp hafif yağlı büyük fırın tepsisine dolayarak koyun.İsterseniz sıra sıra da koyabilirsiniz dolamadan.
Yumurta sarısı sürün.Susam serpin.
Sıcak 200 C fırında altı üstü kızarana kadar pişirin.
Çıkınca havlu örtün.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...