3 Temmuz 2017 Pazartesi

İncirli,cevizli,fındıklı irmik helvası


Sabahleyin sisli,çok soğuk bir güne uyandım.Kalkmaya mecbur olmasam günü yatakta geçirebileceğim günlerden biriydi.Öğleden sonra kendini gösteren güneş,ah sonbahar işte, yarısı kış yarısı bahar havası, ama kışa da bir eşik.Enerji gerektiren bir güne güzel bir helva iyi olurdu.İçi ceviz,kuru incir,kavrulmuş fındık dolu.Üstüne bol tarçın.Çıtır çıtır bir helva..
İncir helvaya pek yakıştı.
Helvaya su yerine süt de koyabilirmiyiz diye düşündüm ama incirin sütü kesme ihtimalini göze alamadım.Su daha iyi.
Evde kavrulmuş çekilmiş fındık vardı ondan da ekledim ama sadece ceviz ve incir bile güzel.
İrmik Nuh’un Ankara markası.Bu markanın irmiği incecik,ipek gibi oluyor.Şerbetli tatlılarda da güzel sonuç veriyor.
İçinde incir de olduğundan şekerini yarım bardak koydum.Tarçının da şekerli bir tadı olduğunu düşünüyorum,bu yüzden helvanın tadı tam oldu.Öyle çok şekerli değil,baymayan az şekerli ama buna rağmen şekersiz tatta da değil.Daha şekerli severseniz 1 çorba kaşığı daha şeker katabilirsiniz.
İncirli ,cevizli,fındıklı irmik helvası:
(2 – 4 kişilik)
  • 1 su bardağı irmik 
  • 1 çorba kaşığı yumuşak margarin
  • çeyrek su bardağı sıvıyağ
margarin ve sıvıyağı  beraber eritip ölçünce yarım su bardağı geldiler
  • 1 su bardağı su
  • yarım su bardağı şeker
  • yarım su bardağı bıçakla iri  kıyılmış ceviz
  • 2 tane iri kuru incir (küçükse 3 tane kullanın)-küçük küp doğrayın.
  • arzuya göre,2 çorba kaşığı kavrulmuş ince  dövülmüş fındık
Küçük tencereye yağları koyun kızınca irmik ve ceviz  katıp kokusu çıkana dek,karıştırarak,orta ateşte kavurun.Kavrulan irmiğe şeker serpin.Biraz daha çevirip suyu yavaşça dökün.İrmikler sıçrayabilir dikkatli olun.İncir,ve fındık ekleyin.Suyunu çekene dek karıştırarak pişirin.Altını kapatın.
Kağıt havlu örtün,kapağını kapatıp bir müddet demlenmeye bırakın.
Servisten önce karıştırın kaselere/fincanlara koyup ters çevirin.Tarçın serpin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...