2 Temmuz 2017 Pazar

Gönül tatlısı



Altında kıyır kıyır ağızda dağılan fındıklı bir şerbetli tatlı tabakası ,üstünde hafif  muhallebisi ile lezzetli bir tarif oldu gönül tatlısı.Kremalı irmik helvası yiyormuş gibi hissedebilirsiniz.
Sade şerbet yerine,portakallı elma tatlısından kalan portakal reçeli kıvamındaki sosu da ekledim.Harika bir tat verdi.
Tatlının hamurunda galeta unu kullandım,irmik, hindistancevizi ve fındık derken unu sadece yarım bardak ilave ettim.Biraz galeta unlu tatlıya benziyor ama bunda irmik ve az da olsa beyaz un da var.
Bir de irmiğin verdiği lezzetle daha kıyır kıyır.
Dilimleri alırken mutlaka düz spatula kullanın.Dilimlerin kenarlarını spatula ile düzgünleştirin nazikçe tabağa alın.Biraz dağılıyor ama kenarlardan bastırınca spatula ile fazla sorun olmuyor.
İsterseniz dilimleme ile hiç uğraşmadan porsiyonluk kaselerde hazırlayıp,kase tatlısı olarak da servis edebilirsiniz.
Hamuru neredeyse yoğrulacak kıvamda oluyor.Koyu bir kek kıvamı.Fazla bekletmeden hemen tepsiye döküp pişirmek lazım.Durdukça daha da koyulabilir.Bufotoğrafta fırından yeni çıkmış hali görünüyor.
Şerbeti çekince tatlı güzelce kabarıyor.
Kalıp olarak 32 cm.lik güveç tepsi kullandım.Büyük 32 cm.lik yuvarlak borcam ya da büyük kare borcamda da pişirebilirsiniz.Aynı boyda tepsi de olur.
Tatlı bekledikçe dilimlerken dağılma sorunu ortadan kalkabilir.Ben birkaç saat dolapta beklettikten sonra dilimledim.
Muhallebisinin tadı çok güzeldi.Ayrıca muhallebi olarak pişirip kaselere koyup ikram etmeyi düşünüyorum.Bir de sakızlı vanilya ya da dövülmüş sakız koysam,en pratik sakızlı muhallebi tarifi elde etmiş olurum herhalde.
Gönül tatlısı:

Şerbeti:
3 su bardağı su
3 su bardağı şeker
1 su bardağı portakal reçeli (tanesiz)(herhangi bir reçel suyu da kullanabilirsiniz benportakallı elma tatlısından artanı kattım)
yarım su bardağı su
Şerbet malzemeler karıştırıp kaynatın.Şerbet kaynarken keki çırpmaya başlayın.Şerbet oda sıcaklığında olacak.Kıvam aldıktan sonra kapak kapattım.Tatlı pişip ilk sıcaklığı çıkana kadar şerbet de ılık kaldı.Tatlının içinde irmik çok olduğundan şerbeti tam soğutmadım.İsterseniz tatlıyı bekletme süreniz fazla olacaksa-ertesi gün ikram edecekseniz- şerbeti soğutun,sıcak tatlıyı fırından alıp 5 dakika bekletip şerbetini verin.
Keki:
Malzemeler oda sıcaklığında olsun.
2 iri yumurta (küçükse 3 tane kullanın)
1 su bardağı pudra şekeri
1 paket vanilya
yarım su bardağı hindistan cevizi
1,5 su bardağı galeta unu
1 su bardağı irmik
1 su bardağı sıcak süt
yarım su bardağı sıcak su
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı dövülmüş fındık
yarım su bardağı un
1 paket kabartma tozu
Tepsiyi yağlayıp hafif un serpip ters çevirip silkeleyin ununu.
Yumurta ve şekeri vanilya ile çırpın.Kalanları sırayla ekleyin.Koyu bir hamur oluyor.Elinizle de karıştırabilirsiniz.Tepsiye dökün.180C fırında pişirin.Piştiktensonra ilk sıcaklığı çıkınca şerbetleyin.
Şerbetini çektikten sonra muhallebi malzemelerini çırpın.
Muhallebi:
3 su bardağı süt
yarım su bardağı nişasta
yarım su bardağı şeker
1 paket vanilya
Malzmeleri küçük tencereye koyup telle çırpın.Çırparak pişirin.Koyulunca alın,telle biraz daha çırpın.Tatlıya dökün.Oda sıcaklığında soğuyunca dolaba kaldırın.
Hindistan cevizi ile süsleyebilirsiniz.
Sevdiklerinizle,afiyetle,huzurla,bereketle yemeniz dileğiyle…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...