3 Temmuz 2017 Pazartesi

Balkabaklı rulo lokum


Mutfağımızın klasik lezzetlerinden kabak tatlısı severek yenilir değil mi?Özellikle de ilk gün herkes bayılır.İkinci üçüncü gün hepten dudak bükülmeye başlanır ve mutfağın kraliçesi hanımlar da düşünmeye başlarlar nasıl değişiklik yapıp da sunsam yedirsem diye.
Pasta,sütlü tatlı,kek,kurabiye alternatifleri düşünülür.Ben de pasta yapmayı düşündüm vazgeçtim.Sonra aklıma bu şekilde bir tatlı hazırlamak geldi.İyi ki  de yapmışım.Nefis birşey oldu.Tatlıyı en büyük dikdörtgen borcamda hazırladım.Yanılmıyorsam 27*40 cm.lik Neredeyse büyük fırın tepsisi kadar olanından.Hazırladıktan sonra 5-6 saat buzdolabında bekletiyoruz güzelce rulo sarılıyor.Sarmada problem çıkarmayan bir kolay tatlı.Lokum gibi yumuşacık. Tatlı da denebilir yumuşacık pastacık olarak da ikram edilebilir. 
Balkabağı yerine elma,havuç,kayısı,incir ile de değişik versiyonlarını yapmayı düşünüyorum.

Balkabaklı rulo lokum: 
  • 2,5 su bardağı kabak tatlısı püresi 
  • 1,5 su bardağı dövülmüş ceviz 
  • 1,5 su bardağı robotta çekilmiş sade petibör bisküvi 
  • 2 çay kaşığı tarçın 
  • yarım su bardağı süt(karışıma eklenecek) 
  • 1 poşet kremşanti  
  • yarım su bardağı soğuk süt(kremşantiyi çırpmaya) 
  • 1,5-2 su bardağı hindistan cevizi 
Kremşantiyi sütle çırpın.Hindistancevizi ve krema hariç kalan malzemeleri karıştırıp yoğurun.En büyük dikdörtgen borcama yağlı kağıt/streç film serin.Kenarlarından sarkıtın.Bolca hindistan cevizi serpin.(Hindistan cevizinin yarısını serpin tepsiye dibi kaplansın.)Karışımdan kaşıkla parça parça koparıp yerleştirin.Kaşığın tersini ıslatarak ya da ıslak elle bastırın tepsiye.Üstüne çırpılmış kremayı ekmeğe yağ sürer gibi ince sürün.Buzdolabında en az 5-6 saat bekletin.
Sonra tepsinin enince serçe parmak uzunluğunda şeritlere kesin.Boyunca da tam ortasından 1 kere kesin.Boydan 1 enden bir sürü çizgi geçecek.Küçük dikdörtgenlerin kenarından bıçağın ucu ile kaldırıp rulo sarın.Çatlaklar olsa da mühim değil elinize alıp sıkıştırın düzelirler.Tabağa döktüğünüz hindistan cevizi üzerinde yuvarlayın.Hindistancevizine bulansınlar.Tepsiye dizdiğiniz lokumları ister ilk resimdeki gibi dizin.İsterseniz de servis zamanı ortadan ikiye kesip dik olarak dizin tabağa.Birkaç tur yuvarlayınca kağıt ya da naylon üstünde rulolar çok düzgün oluyor.Ruloları akşamdan hazırladım.1 gece dolapta beklediler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...