22 Mayıs 2017 Pazartesi

Sultan sarması

 Çok kolayca sarılan,lezzetli,serin serin yemesi güzel olan bir tatlı sultan sarması.Aşamalı fotoğraflarda göreceğiniz üzere kırılmadan sarılıyor.Ölçüleri güzel tutuyor.Bu tarz tarifler denemeye açıkçası pek yanaşmıyordum.Bir keresinde dağılmış kıvrılmamıştı ama bu tarifi deneyince ne kadar kolay olduğunu yersiz korkular yaşamış olduğumu anladım.Önümüz yaz,şimdiden sizin de favori tatlınız olacağına inanıyorum.
Fotoğrafları henüz tam donmamışken yani buzdolabına girmeden evvel çektim.Sarmasını da dolapta bekletmeden yaptım.O kadar kolay sarılıyor ki,deneyince göreceksiniz.Muhallebi koyu oluyor spatula ile yayılıyor ,çorba kaşığını ıslatıp kaşığın arkası ile de yayabilirsiniz.Muhallebi oda sıcaklığında soğuyacak 20 dakikayı buluyor bu arada şantiyi çırpın yanında dursun şantiyi dolaba koymayın çabuk donar iki paketten hazırlıyoruz çünkü.Kremşantisini sürdükten sonra dilimleyip sarıyoruz.Muz koymak şart değil,ama kullanırsanız mutlaka limon suyu sürün beklerken kararmasın muz içinde.Çilek kullanırsanız dilimleyip olabilir,ama çilekli tatlıları pastaları çabuk tüketmeli çilek içinde bozulmasın sulandırmasın.İçine ceviz de serpebilirsiniz,fındık da.
Sadece kırmamak adına bir tek püf noktası var o da sararken bütün olarak yavaş yavaş kazır bir rulo yapmak için spatulaya ihtiyacınız var.Spatulanız yok ise bir kartondan 10 cm.lik bir kare kesin spatula niyetine kullanın.Kremşanti paketini keserek de kullanabilirsiniz o da karton sonuçta.
Tepsiye bolca hindistan cevizi serpmek önemli.Kullandığım hindistan cevizi 40 gramlık bir paketti.50 gramlık da olur.
Eğer spatula veya karton kullanmadan çatal veya bıçakla sarmaya kalkarsanız kırılıyor bir tanesini denedim olmadı.(bakınız en alttan 2.fotoğraftaki sağdaki tatlı üstünde çatlama var)
Bu tarif tuttu ya şimdi aklımda muhallebisini sade yapmak var.Kakao yerine bir tepleme kaşık nişasta ve bir tepeleme kaşık un koyarak.Bir de şantisini kakaolu kullanmak var.Sırf çikolataşı gibi de olur muhallebisi de kakaolu,şantisi de kakaolu.Muhallebi sade,şanti kakaolu da olabilir.Zevkinize kalmış.
Tüm tatlıları sardıktan sonra dolapta en az yarım saat veya bir saat soğutup servis edebilirsiniz.
Dilimleri isterseniz tekrar ikiye bölüp küçük boy 24 tane tatlı elde edebilirsiniz,bu tatlıları da dik olarak veya gene fotoğraftaki gibi yatay olarak renkli muffin kağıtlarına koyup şık bir şekilde sunabilirsiniz..
Hindistan cevizi yerine dövülmüş bisküvi serpmeyi düşünüyorsanız en alta,bisküvi de şekerli olduğundan ,tarifteki şekeri azaltın,çeyreğini koymayabilirsiniz.

Sultan sarması
(12 dilim)


  • 1 litre süt 
  • 2 tepeleme yemek kaşığı kakao
  • 1,5 (bir buçuk) Türk kahve fincanı nişasta
  • 1,5 (bir buçuk) Türk kahve fincanı un
  • 1 su bardağı + çeyrek su bardağı daha şeker
  • 1 paket vanilya
  • 50 gram tereyağı veya margarin(1 çorba kaşığı tepeleme)
Büyük fırın tepsisini hindistan cevizi (40 veya 50 gramlık bir paket yeter) ile kaplayın.
vanilya ve yağ haricini tencereye alıp blendırlayın.Topak kalmasın.Mikserle çırparsanız çok köpürüp sıçrama yapmasın diye sütün yarısı ile çırpın çırptıktan sonra kalan sütü katın.
Tel çırpıcı ile çırparak göz göz olana dek pişirin.pişirirken çırpmayı bırakmayın topaklaşmasın.
Hafif dibe sarıyor gene de ne kadar çırpsanız da.Çabuk koyulaşıp pişen bir muhallebi.Yağını ve vanilyasını katıp karıştırın.Yağ eriyince alın.


 Hiç vakit kaybetmeden hazırladığınız tepsiye yavaşça dökün.
 Döküldüğü kadar dökün.Öbek gibi kalmış olabilir.Spatula ile yayacağız endişelenmeyin.
 Spatula veya ıslak kaşığın tersi ile alttaki hindistan cevizini kaldırmadan üstten nazikçe yayarak muhallebiyi tepsinin her köşesine gelecek şekilde dağıtın.
 Tatlı soğurken ,2 poşet kremşanti (1 kutu - kutuda 2 paket var ya) ve 1 su bardağı sütü çırpın.Kenarda dursun.Tatlı çabuk soğuyor.İsterseniz daha çabuk soğusun diye tatlıyı balkona veya mermer tezgaha alabilirsiniz.Kremşantiyi dolaba koymayın çabuk donar oda sıcaklığında beklesin.İsterseniz tatlı soğuduktan sonra çırpabilirsiniz.Bekletmek istemiyorsanız.
 Kremşantiyi de aynı şekilde sıvayın spatula ile.Kaşığın tersi ile de olur.
 Birkaç dakika bekleyip tam ortasından boydan boya kesin.Sonra yarım parçaları da keserek 12 dikdörtgen elde edin.
 Muzu parmak şeklinde doğrayıp limon suyu sürün kararmasın.
 Kenardan spatula ile kaldırıp yavaşça spatula ile kürekle kürür gibi yuvarlayın.
 Tepsiye,servis tabağına dizip buzdolabına kaldırabilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...